آشنایی با آداب و رسوم مردم همدان در ماه مبارک رمضان
با مجله اینترنتی گلثمین در یک مطلب تازه از آداب و رسوم همراه باشید :
یکی از آداب و رسوم اهالی همدان در ماه رمضان کلوخ اندازان نام دارد
ماه مبارک رمضان یکی از مناسبتهایی است که مردم استان همدان برای آن ارج و احترام ویژه قایل بوده و از دیر باز تا کنون آن را با آداب و رسوم خاصی برگزار کردهاند.
مردم مؤمن همدان، همانند خداجویان دیگر نقاط کشور پهناور ایران اسلامی مناسبتهای ویژه مذهبی و ملی را با آداب و سنن ویژهای برگزار میکنند.
قدمت سنتهای ویژه ماه مبارک رمضان در همدان به تاریخ اسلام بر میگردد. همه ساله مردم استان همدان چند روز مانده به آغاز رمضان به استقبال این ماه میروند، که این استقبال آیین پیشباز از ماه رمضان نامیده میشود.
آیین استقبال به این صورت است، که مردم برای آمادگی هر چه بیشتر برای گرفتن روزه در ماه مبارک رمضان، روزهای اول، پانزدهم و آخر ماه شعبان را روزه میگیرند. مردم همدان باور دارند، افرادی که این سه روز را روزه بگیرند، اجر و ثواب آن برابر با روزه یک ماه رمضان است.این اعتقاد به حدی در نزد مردم همدان ریشه دارد، که بیشتر آنان این سه روز را روزه میگیرند.
یکی دیگر از آداب و رسوم اهالی همدان کلوخ اندازان نام دارد. مردم استان روز آخر ماه شعبان را کلوخ اندازان میگویند، در این روزمردم شادیکنان با تهیه و پخت غذایی مخصوص بهنام کباب سرداشی سفره خود را برای اطعام نیازمندان و فقرا پهن میکنند.
همدانیها کباب سرداشی را از مخلوط گوشت چرخ کرده، سیب زمینی ، پیاز، تخممرغ، ادویه و گوجه فرنگی تهیه میکنند، مراسم کلوخ اندازان از اول تا پایان روز آخر شعبان ادامه دارد و پس از آن مردم، آماده روزهداری در ماه مبارک رمضان میشوند.
مردم استان پس از آن که فرزندان آنان به سن بلوغ رسیدند، از آنان میخواهند که در ماه مبارک رمضان روزه را کامل بگیرند.
درباره بچههایی که به سن شرعی نرسیده و روزه بر آنان واجب نیست، اهالی همدان اعتقاد دارند اگر بتوانند روزه را قلاغی (کلاغی) بگیرند، خداوند اجر و پاداش روزه کامل را برای آنان منظور میکند.
مردم همدان به روزه نیمه روز و روزهای که در آن بچهها از هنگام سحر تا اذان ظهر روزه خود را نخورند، روزه قلاغی میگویند.
یکی دیگر از سنتهای قدیمی ماه رمضان در همدان، مراسم “کیسه برکت” در روز ۲۷ این ماه است، در این روز زنان روزهدار در رفتن به مسجد و اقامه نماز ظهر به همراه خود پارچه ، نخ و سوزن میبرند.
زنان مؤمن همدانی در میانه دو نماز ظهر و عصر با استفاده از این وسیلهها به کار دوختن یک یا چند عدد کیسه برکت مشغول میشوند.
به اعتقاد مردم همدان، هر فردی که به داخل این کیسه پول بریزد، خداوند به وی مال و دارایی زیاد میبخشد، به همین علت زنان در این روز بیش از یک کیسه برکت دوخته و آن را برای فزونی دارایی بین خانواده خود و دیگران توزیع میکنند.
از دیگر آداب مخصوص این ماه در همدان آیین توزیع آجیل مشکلگشا است، به عقیده مردم اگر ماه مبارک رمضان در روز چهارشنبه آغاز شود، این ماه بسیار پر برکت و خوش یمن خواهد بود.
بههمین مبنا زنان با خرید و بستهبندی آجیل مشکل گشا هنگام افطار به قصد نیت و طلب حاجت به مسجد میروند و پس از اقامه نماز مغرب بین زنان نمازگزار تقسیم میکنند.
مردم همدان معتقدند، هر کس مراد و حاجتی داشته باشد با پخش و توزیع آجیل مشکل گشا، خواستههایش برآورده میشود.
یکی دیگر از رسوم مردم همدان در ماه مبارک رمضان جمعآوری خردههای نان سفره افطاری است، به باور مردم هر فردی که بتواند خرده نانهای سفره افطاری را تا آخر ماه مبارک رمضان جمع کند و تا روز عید قربان آن را نزد خود نگهدارد و آنها را در آبگوشتی که از گوشت قربانی در عید قربان تهیه میشود، بریزد و سپس بخورد، خداوند تمام آرزوها و نیازهای وی را برآورده میکند.
پخت غذاهای مخصوص از دیگر آیینهای ماه مبارک رمضان است، زنان همدانی در این ایام برای افطار، بیشتر از غذاهایی نظیر “آشرشته”، “فرنی”، “ترحلوا”، “طاس کباب”، “شامی کباب “، “سرداشی” ، ” بورانی” و “شیربرنج ” و برای سحری نیز “رشتهپلو” و ” آبگوشت مرغ ” میپزند. پخت شیرینیهای محلی مانند “کماج”، “انگشت پیچ”، “پنجهخاله” ، “یوخا”، “نیس درجهان” و “اگرده” در ماه مبارک رمضان بین خانوادههای همدانی رواج دارد.
پخت و پز نانهای مخصوص محلی نظیر “نان اوفاق”، ” نان گرده چرب ” و “نان شاتی” نیز از دیگر آیینهایی است که زنان همدان همه ساله در ماه رمضان اقدام به تهیه آنها میکنند.
یکی از آیینهای جالب توجه مردم استان همدان ” فرستادن افطاری توسط داماد به خانه عروس” است، مطابق این سنت دیرینه در ماه رمضان جوان دارای نامزد ، باید افطاری نامزدش را به خانه پدر عروس ببرد ، این افطاری شامل چند قرص “نان”، ” گرده دو زرده “، “برنج”، “روغن حیوانی”، “یک عددمرغ و یا ماهی”، “سیب سرخ”، “شیرینی انگشت پیچ ” و “میوههای فصل” است.
پس از این که افطاری از سوی داماد به خانواده عروس برده شد، خانواده عروس نیز در شبهای آینده، خانواده داماد را برای صرف افطاری به منزل خود دعوت میکنند.
علاوه بر این در شهرها و روستاهای استان همدان مرسوم است که پس از پایان ماه مبارک رمضان و در روز عید فطر در تمام خانهها ” آش رشته ” پخته شود، زیرا به اعتقاد مردم، پس از یک ماه روزه داری ، خوردن این غذای آبکی بسیار سودمند است.
زیارت اهل قبور ، شرکت گسترده در آیینهای شبهای احیا و قدر، برگزاری ایام سوگواری شهادت مولیالموحدین امام علی (ع)، راهاندازی دستههای سینهزنی، نوحهخوانی، زنجیرزنی و عزاداری از دیگر آداب مردم شهرها و روستاهای استان همدان در ماه ضیافت الله است.
منبع:hamshahrionline.ir
امیدواریم از این مطلب بهره کافی را برده باشید ، بزودی با شما همراه خواهیم بود در یک مطلب تازه تر از دنیای آداب و رسوم
مجله اینترنتی گلثمین آرزوی بهترینها را برای شما دارد.