خواص خرفه
نام انگلیسی: Pourpier
نام علمی: portuace oleracea
از خانواده: portulacaceae
نام های رایج: بقله الحمقا، بوخله، فرفین، خفرج، پرپهن
خرفه گیاهی است از تیره ای به نام خرفه، جزء گلبرگ ها. که خودرو و دارای ساقه های گسترده و برگ های متقابل است که روی زمین می خوابد. گلبرگ هایش سفید یا زرد و تخم های آن ریز و سیاه است.
خرفه حاوی مواد لعابی، پکتین، مواد چرب است. در خرفه مقادیر قابل توجه ای منیزیم، آهن، آلومینیوم، کلسیم، منگنز، پتاسیم، سدیوم، تانن و املاح فسفات یافت می شود.
قسمت مورد استفاده خرفه تخم و برگ.
خواص و اثرات دارویی: طبع خرفه از نظر حکمای طب سنتی سرد و خنک ملایم می باشد. خرفه اثرات ادرار آور، ضداسکوربوت(کمبود ویتامینC) تصفیه کننده خون، تسکین دهنده تشنگی ، تب بر می باشد.
مصرف خام یا پخته آن در رفع التهاب های داخلی بدن مانند التهاب دستگاه هضم و دستگاه دفع ادرار مفید است.
نسخه: جوشانده حاصل از مخلوط خرفه با کاهو یا گل گاوزبان ، اثر مفیدی در رفع تشنگی و احساس گرما دارد.
خرفه در موارد سرفه های مقاوم مزمن، بی خوابی، خون ریزی قاعدگی، رفع التهابات داخلی بدن، دفع اخلاط خونی، ناراحتی های عصبی، خونریزی های لثه های داندان به کار می رود.
خوردن تخم خرفه برای درمان بواسیر و صفرا مفید است.
نسخه: جهت دفع کرم مقدار60 تا 120 گرم شیره تازه خرفه و یا جوشانده دانه آن را با آب یا شیر به بچه ها به خورانید.
ضُماد حاصل از برگ های له شده یا پخته و یا شیره برگ خرفه جهت بهبودی سوختگی، میخچه پا، ورم چشم و سردرد یک طرفه (میگرن)، روی عضو نافع است.
در استعمال خارجی برگ های له شده خرفه یا شیره آن را بر روی اعضاء دچار سوختگی قرار می دهند و در دفع میخچه می تواند به کار رود.
در خونریزی لثه که معمولاً در بیماران دچار کمبود ویتامین C به وجود می آید با جویدن برگ های تازه خرفه می توان این مشکل را بر طرف نمود. برگ ها و ساقه های خرفه برای رفع سردرد، ضُماد مفید و مؤثری است.
نسخه: دم کرده خرفه به مقدار 25 گرم در یک لیتر آب برای رفع عصبانیت بسیار مفید است.
به علت دارا بودن مقدار فراوان اسید امگا 3 ارزش بسیار دارد، زیرا کلسترول را پایین می آورد و خطر لخته خونی و حمله قلبی را کاهش می دهد.