خواص نعنا
با مجله اینترنتی گلثمین در یک مطلب تازه از خواص مواد غذایی همراه باشید :
نعنا گیاهی است که خوش بو و خوش طعم که برای درمان بیماران با روده تحریک پذیر مفید میباشد و احتمال بروز زخم اثنی عشر را کاهش میدهد.
نعنا و پیشگیری
نعنا در پیشگیری از اختلالات سوء هضم بواسطه
1) افزایش ترشح صفرا
2) کاهش ترشح اسید معده
3) کاهش تجمع گاز در روده
4) شل کردن عضلات صاف جدار روده موثر میباشد.
مشخصات:
گیاهی است چند ساله به ارتفاع حدود 50 سانتیمتر که ریزوم و ساقه رونده دارد واز آن ساقههای بالارونده و ریشههای پایین رونده بوجود میآید. برگها متقابل متلاقی و سر نیزهای که دارای دمبرگ خیلی کوتاه و نوعی رگبرگ که ظاهری خشن به برگ میدهد.
گلهای ریز صورتی بصورت خوشهای درون سنبلهای کاذب انتهایی در بالای برگها قرار میگیرند. میوه 4 فندقه تخم مرغی .تیره و براق بوده و درون کاسه چرمیگل تشکیل میشود.
پراکندگی:
در اکثر نقاط جهان کشت میشود. در بعضی از نقاط ایران کشت شده وگاهی بصورت خودرو یافت میشود.
بخشهای مورد استفاده:
برگ و سرشاخههای گلدار
ترکیبات شیمیایی:
منتول Menthol و منتونMenthon بیشترین مواد موثره آن میباشند.
خواص:
• اثر شلکنندگی بر روی عضلات صاف دستگاه گوارش دارد.
• باعث کم شدن فشار داخل معده شده لذا ترشح اسید را کاهش میدهد.
• منجر به کاهش گاز داخل رودهها میشود.
• با مهار رشد و تکثیر میکرب هلیکوباکترپیلوری از بروز التهاب و زخم معده و اثنی عشر جلوگیری میکند.
• باعث افزایش صفرا میگردد.
• اثرات ضد اسپاسم در اختلالات عضلانی- عصبی دارد.
موارد مصرف:
پیشگیری
• در بیماران با روده تحریک پذیر و افراد عادی نعنا منجر به کاهش علایم ناشی از تجمع گاز در رودهها میگردد.
• با مهار رشد هلیکوباکترپیلوری احتمال بروز زخم معده و اثنی عشر را کاهش میدهد.
درمان
• التهاب حاد معده که توام با درد باشد.(خوراکی) کمکی
• در بیماران با روده تحریک پذیر با کاهش گاز روده منجر به کاهش درد میگردد. (خوراکی) معادل
• با افزایش ترشح صفرا منجربه کاهش سوئ هضم وافزایش اشتها میگردد. (خوراکی) کمکی
• منجر به کاهش اسپاسم عضلانی وکوفتگی آن میگردد. (موضعی) کمکی
• باعث کاهش ورفع سردردهای عصبی-کششی میگردد. (موضعی) معادل و کمکی
تداخلات دارویی:
• اثر نیفدیپین را افزایش میدهد.
• مهار کننده نسبتاً قوی آنزیم کبدیP450 بوده لذا باید در مصرف توام با داروهایی که متابولیسم کبدی دارند احتیاط گردد.(مراجعه شود به مبحث هوفاریقون)
موارد منع مصرف:
• بعلت افزایش ترشح صفرا در مواردی که انسدادی در مسیر صفراوی وجود دارد( سنگ کیسه صفرا و مسیر صفراوی) با احتیاط مصرف گردد.
• بعلت اثر شل کنندگی دریچه تحتانی مری در افرادی که برگشت اسید معده به مری دارند با احتیاط مصرف گردد.
• موارد نادر پس از تماس با پوست اطراف بینی نوزادان منجر به حساسیت تنفسی گشته لذا در این موضع نباید مصرف گردد.
مصرف در دوران بارداری:
بعلت اثرات قاعده آوری مصرف فرآورده های تغلیظ شده در اوایل بارداری ممنوع است.
امیدواریم از این مطلب بهره کافی را برده باشید ، بزودی با شما همراه خواهیم بود در یک مطلب تازه تر از دنیای خواص مواد غذایی
مجله اینترنتی گلثمین آرزوی بهترینها را برای شما دارد.