رژیم غذایی مزاج سرد و خشک در فصول گرم
رژیم غذایی مزاج سوداوی ماهیت خاک داشته و سرد و خشک است
طب باستانی مزاج افراد را به ۴ دسته کلی تقسیم بندی کرده که عبارتند از؛ سرد و تر، گرم و تر، گرم و خشک و سرد و خشک که هر کدام از این مزاجها خصوصیات مخصوص به خود را داشته و پیشنهاد میشود تا برای داشتن زندگی بهتر و سالمتر یک سری نکات تغذیهای را رعایت کنند.
در این مطلب به رژیم غذایی مزاج سوداوی که ماهیت خاک داشته و سرد و خشک است، میپردازیم پس با ما همراه باشید.
معرفی مزاج سرد و خشک
مزاج سوداویها سرد و خشک و سنگینترین مزاج است.
پوست این افراد خشک و تیره و مزه دهانشان شور یا ترش است.
زیادی این مزاج فرد را دلتنگ، بیحوصله و افسرده میکند و اگر به تعادل نرسد اختلالات روحی ظاهر میشود.
غذاهای مانده، بیات، نمکسود و دودی، سودا را زیاد میکند و خوردن یخ و مصرف غذاهای فرآوری و سرخ شده برای این افراد مضر بوده، اما غذاهای گرم توصیه میشود.
افراد سوداوی مزاج در صورت عدم رعایت دستورات، استعداد بیشتری برای بروز علائم و بیماریهای ذیل دارند:
بی خوابی، لخته شدن خون، آترواسکلروز، نفخ روده و معده، درد معده، خشکی پوست، ترک پوست، افسردگی، اسکیزوفرنی، پسوریازیس و بزرگی طحال.
خصوصیات جسمی و روانی مزاجهای سوداوی
این افراد اندامی لاغر دارند. کم خواب بوده و بینی خشکی دارند. به شیرینی وگرمیها نسبت به سردیها تمایل بیشتری نشان میدهند. بیشتر تمایل به هوای گرم دارند و در فصل بهار راحت ترند. فصل پاییز برای ایشان فصل نا مطلوبی است.
افراد دارای مزاج سرد و خشک افرادی دقیق، منظم، دوراندیش و محاسبه گر هستند و بسیار از فلاسفه و دانشمندان در این دسته مزاجی قرار دارند.
پوست افراد سوداوی خشک و تیره و مزه دهانشان شور یا ترش است
علائم سرد مزاجها یعنی افسردگی و گریه، سفیده چشم سیاه، سوزش معده، سوزش ادرار، لاغری، رنگ چهره کدر (نامساوی براق)، یبوست شدید، عصبانیت، وسواس، توهم، پژمردگی، ادرارتیره مدفوع تیره، بوی بددهان، کابوس دیدن و خوابهای اجق وجق، اینها باید غذاهای سرد و خشک (سوداوی) را ازبرنامه غذائی خود حذف یا کم نمایند.
نکات قابل توجه سرد مزاجهای خشک
• این افراد دارای پوست خشک بوده وباید پوست خود را با روغن زیتون یا روغن کنجد چرب کنند.
• ۱۰-۱۵ دقیقه پیاده روی بعد از شام برایشان مفید است.
• از مایعات به همراه چند قطره لیموترش تازه به اندازه کافی استفاده کنند.
• آب هویج و آب سیب را فراموش نکنند.
• حمام کردن با آب ولرم و ماساژ بدن با روغنهای مناسب مفید میباشد.
• هر ۱۳ ساعت بینی خود را با کمی روغن بادام شیرین مرطوب نمایند.
• ورزشهای سبک مانند پیادهروی انجام دهند.
• سفرهای کوتاه به خصوص به مناطق مرطوب و معتدل توصیه میشود.
• دستور تنفس طبیعی را صبح زود و بعدازظهرها انجام دهند.
• حداقل به ۵-۶ ساعت خواب نیاز دارند.
• خوابیدن در طی روز برای آنها مضر است.
• از هوای سرد و خشک مثل هوای پاییز، محیط و فعالیتهایی که موجب افزایش سردی و خشکی میشوند خودداری کنند.
• از بی خوابی و کم خوابی خودداری نمایند.
• افسردگی غم، تنهایی موجب تشدید علائم سوداوی میشوند.
• استفاده مداوم از رایانه و زیاد تماشاکردن تلویزیون، سودا را افزایش میدهد.
پرهیزهای غذایی مزاج سوداوی
پرهیزهای غذایی مزاج سرد و خشک
مصرف بیش از حد و بدون مصلح بادمجان، غذاهای نمک سود مثل ماهی دودی ماهی شور، خیار شور، نمک زیاد، پنیر شور
گوشت گاو و حیوانات پیر، گوشت شتر مرغ، غذاهای مانده، بیات و فریز شده
لبنیات، کلم، گل کلم، کاهو، ماهی، برنج سفید، عدس، ترشی ها، سرکه، تمبر هندی، غوره و آبغوره
سیب زمینی، گوجهفرنگی، قارچ، لوبیا سبز، نخود فرنگی، ذرت (بلال)، ارزن، جو
تمام میوههای ترش مانند انواع آلو ترش، انار ترش، پرتقال، تمشک، گریپ فروت، لیمو (در صورت استفاده از میوههای دارای مزاج سرد، پس از خوردن آنها میتوان از یک تا دو قاشق غذاخوری عسل استفاده نمود.
(از تمامی غذاها و نوشیدنیهایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و خشک هستند پرهیز و در صورت ضرورت و نیاز، حتماً با مصلحت آن و به مقدار خیلی کم استفاده کنند.)
رژیم غذایی مزاج سرد و خشک
رژیمهای غذایی مختص مزاجهای سوداوی
گوشت بره، شتر، کبوتر، گنجشک و سار، مرغ محلی فربه، تخم مرغ محلی
گندم، لوبیا، سیب با پوست و دانه، گلابی، طالبی، به، بادام شیرین، خربزه، انگور، آب نارگیل، آلو شیرین
در صورت مصرف برنج حتماً از شوید، زیره سیاه و زعفران استفاده شود.
سبزیهای گرم مانند نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، تره، ساقه کرفس، کنگر، چغندر، شلغم، ترب، هویج فرنگی
عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، زیره
استفاده از بذرهای ملین مانند قدومه شیرازی، تخم ریحان، سالاد فصل با مقداری جوانه گندم
شربت زعفران، فرنی بادام، نخود، نخودآب، کنجد، ارده، عسل، شیره خرما یا انگور، پسته، گردو، فندق
نان سنگک کنجدی با کره محلی گاوی و مربای بالنگی که در تهیه آن از عسل استفاده شده است.
منبع: yjc.ir
مجله اینترنتی گلثمین آرزوی بهترینها را برای شما دارد.