۲۵ واقعیت جالب در مورد تورم اقتصادی جهان
نکاتی جالب در مورد تورم در معنای عام تورم
۲۵ واقعیت کلی و جالب در مورد تورم اقتصادی در سراسر جهان که شاید نمی دانستید
در مطلبی که اخیراً در مورد تورم، نرخ آن و بدترین موارد آن در طول تاریخ منتشر کردیم درباره ۵ مورد از بدترین ابرتورم ها یا تورم های افسارگسیخته تاریخ معاصر که اغلب در کشورهای اروپای مرکزی رخ داده بود صحبت کردیم که می توانید آن را در لینک «با ۵ مورد از بدترین و بالاترین تورم های افسار گسیخته در تاریخ آشنا شوید» مطالعه نمایید. در شرایطی که وضعیت اقتصادی کشور به دلیل افزایش بی سابقه قیمت مسکن و طلا، کاهش شدید ارزش پول ملی و تحریم های بین المللی در شرایط نامساعد و ناخوشایندی به سر می برد، در مطلب زیر قصد داریم شما را با نکاتی جالب در مورد تورم در معنای عام آن و به طور کلی آشنا کنیم که دانستن آن ها خالی از لطف نخواهد بود.
۱- ۱۰٫۲۳ دلار امروز قدرت خرید ۱ دلار در سال ۱۹۵۰ را دارد.
۲- واژه «inflation» به معنای تورم از واژه لاتین «inflare» به معنای منفجر شدن یا متورم شدن گرفته شده و اولین بار در معنای اقتصادی خود برای افزایش در حجم نقدینگی در سال ۱۸۳۸ مورد استفاده قرار گرفت. امروزه نیز اقتصاد دانان در مورد معنای این واژه اختلافاتی دارند اما همه بر این نکته توافق دارند که تورم در کل به معنای افزایش مداوم قیمت ها همراه با کاهش مداوم ارزش پول است.
۳- نرخ تورم به میزان درصدی افزایش قیمت کالاها در یک سال تمام اطلاق می شود. برای مثال اگر نرخ تورم ۲ درصد باشد، یک شکلات ۱ دلاری در سال گذشته، به قیمت ۱٫۰۲ دلار در سال حاضر فروخته شده است.
نرخ تورم به میزان درصدی افزایش قیمت کالاها در یک سال تمام اطلاق می شود
۴- هزینه جنگ داخلی ایالات متحده در سال ۱۸۶۰ بیش از ۶٫۷ میلیارد دلار بود که به نرخ امروز ۱۳۹ میلیارد دلار برآورد می شود. با این وجود برخی از تاریخ نویسان بر این باورند که هزینه غیرمستقیم این جنگ از جمله نابودی اقتصاد آن زمان در دوران کنونی بیش از ۴۶ تریلیون دلار برآورد می شود.
۵- ساخت فیلم کلئوپاترا در سال ۱۹۶۳ بیش از ۴۴ میلیون دلار هزینه در بر داشت. اگر تورم را لحاظ کنیم هزینه ساخت این فیلم در روزگار کنونی بیش از ۳۰۰ میلیون دلار بوده است که پرهزینه ترین فیلم تاریخ سینما محسوب می شود.
هزینه جنگ داخلی ایالات متحده در سال ۱۸۶۰ بیش از ۶٫۷ میلیارد دلار بود
۶- ابرتورم یا تورم افسار گسیخته ای که در سال ۱۹۲۰ در آلمان رخ داد به نارضایتی گسترده مردمی تبدیل شد. ارزش و قدرت خرید مارک آلمان در آن سال ها چنان پایین آمد که ارزش آن بسیار کمتر از هیزم بود. هیتلر یهودیان را مسبب این وضعیت می دانست و یکی از بهانه های خود برای کشتار گسترده آن ها را همین موضوع عنوان می کرد.
۷- به گفته تاریخدانان، جنگ و تورم همواره با هم رخ می دهند و هر جنگی که در قرن اخیر شروع شده با افزایش افسار گسیخته قیمت ها توأمان بوده است.
هر جنگی که در قرن اخیر شروع شده با افزایش افسار گسیخته قیمت ها توأم بوده است
۸- اسکناس دلار زیمبابوه ای رکورد بیشترین صفرهای تاریخ چاپ اسکناس را در اختیار دارد. بانک مرکزی این کشور زمانی مجبور شد اسکناس ۱۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ دلاری چاپ کند. مجارستان نیز رکورد بزرگ ترین اسکناسی که تاکنون چاپ شده را در اختیار دارد هر چند در این اسکناس تمامی صفرها نمایش داده نمی شد.
۹- تورم افسار گسیخته پس از جنگ جهانی دوم در مجارستان، رکورد سریع ترین افزایش ماهانه تورم را در اختیار دارد که در جولای ۱۹۴۶ به رقم باورنکردنی ۴۱٫۹۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ درصد رسید. در نتیجه این تورم باورنکردنی، قیمت کالاها هر ۱۳٫۵ ساعت یک بار ۲ برابر می شد.
دلار زیمبابوه ای رکورد بیشترین صفرهای تاریخ چاپ اسکناس را در اختیار دارد
۱۰- اولین کشوری که در قرن ۲۱ دچار تورم افسار گسیخته شد زیمبابوه بود. در سال ۲۰۰۸ یک قرص نان در این کشور بیش از ۱٫۶ تریلیون دلار زیمبابوه ای قیمت داشت. مقامات زیمبابوه این مشکل را ناشی از بالا رفتن قیمت جهانی غذا و تحریم های بین المللی می دانستند.
۱۱- در قرن ۲۰ میلادی بیش از ۲۸ تورم بزرگ در جهان رخ داد که ۲۰ مورد آن ها پس از سال ۱۹۸۰ به وقوع پیوست.
در قرن ۲۰ میلادی بیش از ۲۸ تورم بزرگ در جهان رخ داد
۱۲- بسیاری از تاریخ شناسان، تورم فزاینده را مقصر اصلی سقوط امپراطوری روم می دانند.
۱۳- ایالات متحده تاکنون ۲ بار به دلیل تورم فزاینده، سقوط ارزش پول ملی را تجربه کرده است. اولین بار این اتفاق در دوران جنگ های استقلال و دومین بار در زمان جنگ های داخلی رخ داد.
۱۴- واردات طلا و نقره از دنیاهای جدید کشف شده در قرن ۱۵ تا ۱۷ میلادی باعث تورم فزاینده در سراسر اروپا شده بود.
بسیاری از تاریخ شناسان، تورم فزاینده را مقصر اصلی سقوط امپراطوری روم می دانند
۱۵- زمانی که از طلا به عنوان واحد مبادله کالا استفاده می شود نیز امکان وقوع تورم وجود دارد و آن زمانی است که در ساخت سکه های طلا از دیگر انواع فلزات گرانبها مانند نقره، مس یا روی برای افزایش حجم پول استفاده شود. با کاهش ارزش هر سکه طلا، مصرف کنندگان به تعداد بیشتری از آن ها برای خرید کالاها و خدمات نیاز خواهند داشت که به سادگی منجر به تورم خواهد شد.
۱۶- نرخ تورم در تاریخ ایالات متحده بین نزدیک به صفر تا ۲۳ درصد در نوسان بوده است اما دولت فدرال تلاش دارد که نرخ سالانه آن را بین ۲ تا ۳ درصد حفظ کند.
نرخ تورم در تاریخ ایالات متحده بین نزدیک به صفر تا ۲۳ درصد در نوسان بوده است
۱۷- بالا بودن مرگ و میر در دوران شیوع طاعون در اروپا باعث افزایش مقدار پول در دسترس شده بود که تورم را تا اواسط دهه ۱۳۷۰ در پی داشت. این موضوع باعث کاهش قدرت خرید کارگران روز مزد شد. هر چقدر که به آن ها حقوق بیشتری داده می شد اما قدرت خرید آن ها افزایش پیدا نمی کرد.
۱۸- کشورهایی که از سیستم مالی گلد استاندارد در قرن نوزدهم تا سال ۱۹۱۴ حضور داشتند یا تورم را تجربه نکرده و یا دستکم نرخ تورم در آن ها بسیار ناچیز بود.
۱۹- اگر تورم کنترل شود می تواند نیرویی مثبت برای بهبود اوضاع اقتصادی کشور باشد. این موضوع می تواند اقتصاد را تحریک کرده، رکود اقتصادی را کاهش داده، کسب و کار را سودآور نموده،حقوق نیروی کار را افزایش داده و مقدار بدهی های واقعی را کاهش خواهد داد.
اگر تورم کنترل شود می تواند نیرویی مثبت برای بهبود اوضاع اقتصادی کشور باشد
۲۰- در سال ۱۹۷۴، رییس جمهور جرالد فورد تورم را «دشمن شماره یک ملت» نامید و از مردم خواست که برچسب هایی با عبارت «WIN» که سرواژه عبارت «Whip Inflation Now» به معنای «همین الان تورم را از بین ببر» بود روی لباس های خود نصب کنند. در آن زمان نرخ تورم سالانه در حدود ۷ درصد بود. این برچسب ها به زودی مورد تمسخر قرار گرفته و بسیاری آن ها را برعکس نصب می کردند که به شکل «NIW» به معنای «فوراً به پول نیاز داریم» (Need Immediate Money) خوانده می شد.
۲۱- معمولاً هیچ دلیل واحدی برای تورم وجود ندارد اما دست کم دو تئوری در این زمینه مورد پذیرش واقع شده اند:۱) تورم در نتیجه افزایش قیمت های ناشی از افزایش هزینه ها ۲) تورم در نتیجه افزایش تقاضا که این حالت زمانی رخ می دهد که توانایی خرید بسیار سریع تر از تولید کالاها و خدمات افزایش پیدا می کند.
۲۲- در دهه گذشته، دلار حدود ۲۱ درصد از قدرت خرید خود را از دست داده است.
تورم در نتیجه افزایش قیمت های ناشی از افزایش هزینه ها است
۲۳- با در نظر گرفتن نرخ تورم، ۵ فیلم پرفروش تاریخ سینما، فیلم های «بر باد رفته» با ۱٫۶۰۶٫۲۵۴٫۸۰۰ دلار، «جنگ ستارگان» با ۱٫۴۱۶۰۵۰٫۸۰۰ دلار، «نوای موسیقی» با ۱٫۱۳۲٫۲۰۲٫۲۰۰ دلار، «ای تی: فرازمینی» با ۱٫۱۲۷٫۷۴۲٫۰۰۰ دلار و «ده فرمان» با ۱٫۰۴۱٫۴۵۰٫۰۰۰ دلار هستند.
۲۴- در سال ۱۹۳۰، هزینه متوسط خرید یک خانه در ایالات متحده ۳٫۸۴۵ دلار بود که این رقم در سال ۲۰۱۳ به ۲۸۹٫۵۰۰ دلار رسیده است.
۲۵- در سال ۱۹۳۰ هزینه متوسط یک همبرگر گوشت ۱۲ سنت بود که در سال ۲۰۱۳ به ۴٫۶۸ دلار رسیده است.
منبع : rooziato.com
مجله اینترنتی گلثمین آرزوی بهترینها را برای شما دارد.