احکام ارث؛دسته سوم -رساله حضرت آیه الله العظمى امام خمینی
با مجله اینترنتی گلثمین در یک مطلب تازه از احکام،اعمال و دانستنیهای مذهبی همراه باشید :
رساله حضرت آیه الله العظمى امام خمینی
احکام ارث؛دسته سوم
2755 دسته سوم عمو و عمه و دایى و خاله و اولاد آنان است به تفصیلى که گفته شد، که اگر از طبقه اول و دوم کسى نباشد اینها ارث مىبرند.
2756 اگر وارث میت فقط یک عمو یا یک عمه است، چه پدر و مادرى باشد یعنى با پدر میت از یک پدر و مادر باشد، یا پدرى باشد یا مادرى همه مال به او مىرسد، و اگر چند عمو یا چند عمه باشند و همه پدر و مادرى یا همه پدرى باشند، مال به طور مساوى بین آنان قسمت مىشود، و اگر عمو و عمه هر دو باشند، و همه پدر و مادرى، یا همه پدرى باشند، عمو دو برابر عمه مىبرد، مثلا اگر وارث میت دو عمو و یک عمه باشد، مال را پنج قسمت مىکنند، یک قسمت را به عمه مىدهند و چهار قسمت را عموها به طور مساوى بین خودشان قسمت مىکنند.
2757 اگر وارث میت فقط چند عموى مادرى یا چند عمه مادرى باشد، مال به طور مساوى بین آنان قسمت مىشود، ولى اگر فقط چند عمو و عمه مادرى داشته باشد، بنابر احتیاط واجب باید با هم صلح کنند.
2758 اگر وارث میت عمو و عمه باشد و بعضى پدرى و بعضى مادرى و بعضى پدر و مادرى باشند، عمو و عمه پدرى ارث نمىبرند، پس اگر میتیک عمو یا یک عمه مادرى دارد مال را شش قسمت مىکنند، یک قسمت را به عمو یا عمه مادرى و بقیه را به عمو و عمه پدر و مادرى مىدهند و عموى پدر و مادرى دو برابر عمه پدر و مادرى مىبرد و اگر هم عمو و هم عمه مادرى دارد، مال را سه قسمت مىکنند دو قسمت را به عمو و عمه پدر و مادرى مىدهند و عمو دو برابر عمه مىبرد و یک قسمت را به عمو و عمه مادرى مىدهند، و احتیاط واجب آن است که در تقسیم با یکدیگر صلح کنند.
2759 اگر وارث میت فقط یک دایى، یا یک خاله باشد همه مال به او مى رسد، واگر هم دایى و هم خاله باشد، و همه پدر و مادرى، یا پدرى، یا مادرى باشند مال به طور مساوى بین آنان قسمت مىشود و احتیاط آن است که در تقسیم با یکدیگر صلح کنند.
2760 اگر وارث میت فقط یک دایى، یا یک خاله مادرى و دایى و خاله پدر و مادرى، و دایى و خاله پدرى باشد، دایى و خاله پدرى ارث نمىبرد، و مال را شش قسمت مىکنند، یک قسمت را به دایى یا خاله مادرى و بقیه را به دایى و خاله پدر و مادرى مىدهند که به طور مساوى بین خودشان قسمت کنند.
2761 اگر وارث میت فقط دایى و خاله پدرى و دایى و خاله مادرى و دایى و خاله پدر و مادرى باشد، دایى و خاله پدرى ارث نمىبرد و باید مال را سه قسمت کنند یک قسمت آن را دایى و خاله مادرى به طور مساوى بین خودشان قسمت نمایند و بقیه را به دایى و خاله پدر و مادرى بدهند که به طور مساوى بین خودشان قسمت کنند.
احکام ارث؛دسته سوم
2762 اگر وارث میت یک دایى یا یک خاله و یک عمو یا یک عمه باشد مال را سه قسمت مىکنند، یک قسمت را دایى یا خاله و بقیه را عمو یا عمه مىبرد.
2763 اگر وارث میت یک دایى یا یک خاله، و عمو و عمه باشد، چنانچه عمو و عمه پدر و مادرى یا پدرى باشند، مال را سه قسمت مىکنند، یک قسمت را دایى یا خاله مىبرد، و از بقیه، دو قسمت به عمو و یک قسمت به عمه مىدهند، بنابر این اگر مال را نه قسمت کنند، سه قسمت را به دایى یا خاله و چهار قسمت را به عمو و دو قسمت را به عمه مىدهند.
2764 اگر وارث میت یک دایى یا یک خاله و یک عمو یا یک عمه مادرى، و عمو و عمه پدر و مادرى یا پدرى باشد، مال را سه قسمت مىکنند، یک قسمت آن را به دایى یا خاله مىدهند و دو قسمت باقى مانده را شش قسمت مىکنند، یک قسمت را به عمو یا عمه مادرى و بقیه را به عمو و عمه پدر و مادرى یا پدرى مىدهند، و عمو دو برابر عمه مىبرد. بنابراین اگر مال را نه قسمت کنند، سه قسمت را به دایى یا خاله و یک قسمت را به عمو یا عمه مادرى و پنج قسمت دیگر را به عمو و عمه پدر و مادرى یا پدرى مىدهند.
2765 اگر وارث میت یک دایى، یا یک خاله و عمو و عمه مادرى، و عمو و عمه پدر و مادرى، یا پدرى باشد، مال را سه قسمت مىکنند، یک قسمت را دایى یا خاله مىبرد و دو قسمت باقى مانده را سه سهم مىکنند، یک سهم آن را به عمو و عمه مادرى مىدهند که بنابر احتیاط واجب با هم مصالحه مىکنند، و دو سهم دیگر را بین عمو و عمه پدر و مادرى یا پدرى قسمت مىنمایند، و عمو دو برابر عمه مىبرد. بنابراین مال را نه قسمت کنند، سه قسمت آن سهم خاله یا دایى و دو قسمت سهم عمو و عمه مادرى و چهار قسمت سهم عمو و عمه پدر و مادرى یا پدرى مىباشد.
2766 اگر وارث میت چند دایى و چند خاله باشد که همه پدر و مادرى، یا پدرى یا مادرى باشند و عمو و عمه هم داشته باشد، مال سه سهم مىشود، دو سهم آن به دستورى که در مساله پیش گفته شد عمو و عمه بین خودشان قسمت مىکنند و یک سهم آن را دایى ها و خاله ها به طور مساوى بین خودشان قسمت مىنمایند.
2767 اگر وارث میت، دایى یا خاله مادرى، و چند دایى و خاله پدر و مادرى یا پدرى، و عمو و عمه باشد، مال سه سهم مىشود، و دو سهم آن را به دستورى که سابقا گفته شد، عمو و عمه بین خودشان قسمت مىکنند، پس اگر میت یک دایى یا یک خاله مادرى دارد، یک سهم دیگر را شش قسمت مىکنند، یک قسمت را به دایى یا خاله مادرى مىدهند، و بقیه را به دایى و خاله پدر و مادرى یا پدرى مىدهند، وبه طور تساوى قسمت مىکنند، و اگر چند دایى مادرى یا چند خاله مادرى یا هم دایى مادرى و هم خاله مادرى دارد، آن یک سهم را سه قسمت مىکنند، یک قسمت را دایى ها و خاله هاى مادرى به طور مساوى بین خودشان قسمت مىکنند و بقیه را به دایى و خاله پدر و مادرى یا پدرى مىدهند، که به طور مساوى قسمت کنند.
2768 اگر میت عمو و عمه و دایى و خاله نداشته باشد، مقدارى که به عمو و عمه مىرسد، به اولاد آنان و مقدارى که به دایى و خاله مى رسد، به اولاد آنان داده مىشود.
2769 اگر وارث میت عمو و عمه و دایى و خاله پدر و عمو و عمه و دایى و خاله مادر او باشند، مال سه سهم مىشود، یک سهم آن مال عمو و عمه و دایى و خاله مادر میت است به طور مساوى، ولى احتیاط واجب در عمو و عمه مادرى مادر میت آن است که با هم صلح کنند، و دو سهم دیگر آن را سه قسمت مىکنند، یک قسمت را دایى و خاله پدر میت به طور مساوى بین خودشان قسمت مىنمایند، و دو قسمت دیگر آن را به عمو و عمه پدر میت مىدهند، و عمو دو برابر عمه مىبرد.