آش های فصل بهار
آش گوجهسبز
مواد لازم :
• 750 گرم گوجهسبز
• 300 گرم گوشت چرخکرده
• یک کیلوگرم سبزی آش
• 2 پیمانه بلغور گندم
• یک پیمانه لوبیا قرمز
• یک پیمانه عدس
• 3 قاشق سوپخوری نعنا خشک
• نیم کیلوگرم پیاز
• نمک و فلفل
• روغن مایع
1. لوبیا قرمز را در یک کاسه آب به مدت 24ساعت خیس کنید. بلغور و عدس را نیز به صورت جداگانه در آب به مدت یکساعت خیس کنید.
2. یکی از پیازها را پوست بکنید و پس از خرد کردن، در تابهای حاوی مقداری روغن داغ شده، بریزید تا نیمهسرخ شود. سپس گوشت چرخکرده را به پیاز اضافه کنید و همراه با آن تفت دهید. اضافه کردن کمی نمک و فلفل به گوشت را نیز فراموش نکنید. در تابه را بگذارید تا گوشت همزمان با سرخ شدن بپزد. در این فاصله زمانی، بقیه پیازها را پوست کنده به صورت خلالی خرد کنید.
3. یک قابلمه بزرگ مخصوص آش آماده کنید و در آن کمی روغن بریزید و روی شعله اجاقگاز قرار دهید. پیازهای خلالیشده را داخل روغن سرخ کنید و بعد یک قاشق از نعنای خشک را نیز در روغن تفت دهید؛ البته پیش از آن، کمی از پیاز داغ را برای تزیین روی آش بردارید. حالا لوبیا را همراه دو لیوان آب اضافه کنید و بگذارید نیمپز شود. پس از آن، عدس و بلغور را اضافه و صبر کنید تا این حبوبات هم نیمپز شوند.
4. در فاصله زمانی لازم برای پخت حبوبات، سبزی را پاک کنید و پس از شستن، به صورت درشت خرد کنید. بعد از اینکه همه حبوبات نیمپز شدند، سبزی را همراه دو لیوان آب جوشیده به غذا اضافه کنید.
5. گوجهسبزها را شسته و چوب آنها را جدا کنید. بعد از اینکه سبزی پخته شد، گوجهها را همراه گوشت چرخکرده سرخ شده به آش اضافه کنید. در این مرحله، حرارت را کم کنید و اجازه دهید تا آش کاملا جا بیفتد.
6. در پایان در تابه کوچکی مقداری روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود. سپس 2 قاشق باقیمانده نعنا خشک را در آن تفت دهید. حالا روی آش را با نعنا داغ و پیاز داغ تزیین کنید.
مواد موردنیاز (8 نفر)
• 3 عدد پیاز متوسط
• یک کیلوگرم سبزی آش
• یک پیمانه بلغور گندم
• یک پیمانه عدس
• یک پیمانه لوبیا چشمبلبلی
• یک پیمانه برنج
• 2 پیمانه آب مرغ یا آبگوشت
• 4 پیمانه آب جوشیده
• 2 پیمانه آبغوره
• نصف پیمانه غوره
• 2 قاشق سوپخوری پودر نعنای خشکشده
• نمک و فلفل سیاه به میزان دلخواه
• 4 قاشق سوپخوری روغن مایع سرخکردنی
1. همه حبوبات را به طور جداگانه از چند ساعت قبل در آب بخیسانید. سبزی آش که شامل تره، جعفری، گشنیز، برگ چغندر یا اسفناج است را بشویید و پس از خشک شدن خرد کنید.
2. پیازها را به صورت خلالی خرد کنید و سپس داخل قابلمه بزرگی حاوی مقداری روغن تفت دهید تا طلاییرنگ شود. مقداری از پیازداغ را بردارید و برای تزئین روی آش کنار بگذارید. سپس 2 قاشق سوپخوری پودر نعناخشک را به پیازداغ اضافه کنید و کمی تفت دهید.
3. آب مرغ یا آب گوشت را به مخلوط پیازداغ اضافه و حرارت گاز را کمی زیادتر کنید تا آب مرغ یا گوشت به جوش آید.
4. باتوجه به اینکه بلغور گندم در مقایسه با دیگر حبوبات موجود دیرتر میپزد، ابتدا بلغور گندم را به مواد داخل قابلمه بیفزایید و بگذارید حدود یک ربع بجوشد، پس از آن لوبیا چشمبلبلی و عدسی را به طور همزمان اضافه و شعله اجاقگاز را کم کنید و بگذارید تا حبوبات نیمپز شوند. در مرحله بعد برنج را اضافه کنید و هرازگاهی مواد داخل آش را هم بزنید تا آش ته نگیرد. در صورت نیاز میتوانید مقداری آب جوشیده نیز به مواد بیفزایید. پس از آنکه مطمئن شدید حبوبات کاملا پختهاند، سبزی آش را اضافه کنید.
5.در این مرحله نوبت به اضافهکردن سبزی خردشده آش است. پس از اضافهکردن سبزی، دوباره در قابلمه را بگذارید تا سبزی پختهشده و آش کاملا جا بیفتد.
6. در پایان آبغوره و درصورت دلخواه غوره را هم به آش اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه بجوشد. پس از طی این مدت، آش را در ظرف مخصوص کشیده و با پیازداغ و نعنا داغ و درصورت دلخواه حبوبات پختهشده آش تزئین کنید.
مواد لازم :
• 2 لیتر دوغ آماده غیرگازدار
• 500 گرم سبزی آش (شامل گشنیز، کمی شوید و سیر تازه)
• یک عدد تخممرغ
• یک و نیم پیمانه نخود
• 2 پیمانه برنج
• 250 گرم گوشت چرخکرده
• یک عدد متوسط پیاز
• نعنا خشک، مقداری برای نعنا داغ
• روغن، به میزان لازم
• نمک، به میزان لازم
1. نخود را از شب قبل در آب بخیسانید. سپس در قابلمه کوچکی آن را بپزید.
2. دوغ آماده را داخل قابلمه بزرگی بریزید. سپس یک عدد تخممرغ را به صورت خام داخل دوغ بشکنید. برنج را پس از شستن داخل مخلوط دوغ و تخممرغ بریزید و روی شعله متوسط اجاق گاز قرار دهید. در طول این مدت، مرتب آن را هم بزنید تا دوغ به جوش آید.
3. پس از اینکه نخود به طور کامل پخته شد، آن را به همراه کمی نمک به مواد اضافه کنید. سبزی آش را هم به صورت درشت خرد کنید و به همراه سیر رنده شده، به بقیه مواد بیفزایید.
4. پیاز را در گوشت چرخکرده رنده کنید و پس از اضافه کردن اندکی نمک و زردچوبه و زعفران، این مخلوط گوشتی را به صورت کوفتههای ریز درآورید. پس از آماده شدن کوفتهها، آنها را داخل آش بریزید و به مدت یک ساعت روی شعله ملایم اجاق گاز قرار دهید.
در صورتی که برنج موجود در آش نرم شد و به طور کامل پخت، زمان طبخ این آش نیز کامل شده است. در پایان، هنگام سرو کردن، آش را در کاسهای بریزید و روی آن را با مقداری نخود پخته و نعنای داغ تزئین کنید.